Les històries de vida són relats personals que permeten reconstruir, des d’una mirada subjectiva, els moments més significatius de la trajectòria vital d’una persona. A més de dades objectives com dates o llocs, aquestes històries recullen valors, idees i vivències que ajuden a comprendre millor l’impacte de la salut i la malaltia al llarg de la vida.
Enguany, 70 alumnes del grau en Infermeria han entrevistat persones d’entre 65 i 75 anys que participen en projectes socials de la Fundació Marianao, amb l’objectiu d’elaborar històries de vida des de la perspectiva de la salut.
Les converses s’han centrat especialment en episodis relacionats amb malalties cròniques o afectacions de salut que han tingut un impacte en el dia a dia de les persones protagonistes. Com van viure el diagnòstic, quines emocions van experimentar, si s’han sentit sobrepassades o quin paper han jugat els professionals d’infermeria en el seu camí, són algunes de les qüestions que s’han abordat durant les trobades.
Tant les persones grans com l’alumnat han valorat molt positivament l’experiència. Les primeres han tingut l’oportunitat de compartir les seves vivències i sentir-se escoltades, mentre que els i les futures infermeres han pogut apropar-se a la realitat de la vellesa i la cronicitat des d’una perspectiva humana i vivencial.
La bona acollida de la iniciativa reafirma la voluntat de seguir impulsant aquesta col·laboració entre el Campus Docent Sant Joan de Déu i la Fundació Marianao en els propers cursos.