El Col·lectiu Suma ofereix classes d’alfabetització i formació bàsica per a persones adultes: més de 120 persones, dones en la seva majoria, fan classes de català, castellà, matemàtiques o informàtica, entre d’altres. Les classes acullen dones grans que quan eren petites no van poder anar a l’escola i, d’altra banda, dones d’origen magribí que volen aprendre castellà i català, en un ambient inclusiu, de convivència i d’intercanvi de coneixements.
Més de 30 persones voluntàries lideren les classes, que tenen lloc de dilluns a dijous en horari de 15 a 16.30h, quan els infants que sovint estan a càrrec d’aquestes dones estan a l’escola. D’aquesta manera es facilita l’assistència i participació de tothom.
“He netejat molts ordinadors al llarg de la meva vida, i ara els utilitzo! diu l’Antonia, que treballava als serveis de neteja d’una escola. “Jo fa deu anys que vaig començar a venir per aprendre a parlar català, i mira com el parlo ara!”, riu la Rosario. Totes estan profundament orgulloses del seu aprenentatge i ho transmeten amb una alegria que es contagia.
Més enllà de les classes
A més de les classes, el Suma s’ha convertit en un espai de relació i promoció sociocultural. Les dones s’organitzen per realitzar activitats del seu interès: han creat un grup de teatre, ballen country, canten a la coral, participen als actes del Dia de la Dona, van al cinema o d’excursió.
Un projecte basat en el voluntariat, autogestionat i de participació comunitària, que ha permès que moltes persones del barri es coneguin, trenquin barreres i estableixin vincles de solidaritat que combaten l’aïllament.
Moltes felicitats!
Des de la Fundació Marianao volem felicitar a totes i cadascuna de les persones que han format i formen part del Col·lectiu Suma, que al llarg d’aquests 15 anys han estat moltes. Voluntàries i participants, tothom ha deixat la seva empremta: heu crescut com a persones i heu fet créixer el col·lectiu. El Suma és alegria i comunitat, és Marianao en essència: persones de diferents orígens, cultura, generació i formació comparteixen cada setmana experiències, es donen suport, decideixen conjuntament, participen a la comunitat i s’impliquen en la transformació social del seu entorn més immediat. Moltes felicitats i per molts anys més!
Trobareu la Carta a les participants del Suma escrita per totes les persones voluntàries amb motiu del 15è aniversari i molta més informació al Bloc del Suma.