Aquesta setmana, hem rebut la visita de la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, en el marc de la seva aposta per abordar els grans reptes educatius del país. Una visita en la qual hem volgut posar en valor la tasca de projectes com els nostres, dedicats a combatre l’abandonament escolar i a promoure noves oportunitats per als joves.

Les dades recents publicades per la Fundació Bofill a L’estat de l’educació a Catalunya. Anuari 2024 reforcen la necessitat d’aquesta feina. Actualment, el 14,8% dels joves a Catalunya abandonen prematurament el sistema educatiu. Tot i ser la dada més baixa registrada fins ara, es manté molt per sobre de l’objectiu europeu del 9% i de la mitjana de la Unió Europea (9,5%). Les desigualtats socioeconòmiques també tenen un paper determinant: més del 50% de l’alumnat d’origen migrant es troba en situació de risc socioeconòmic, en comparació amb el 13,4% dels alumnes autòctons. Aquesta realitat evidencia com les condicions de partida segueixen sent determinants per a l’èxit educatiu i perpetuen cicles de desigualtat que afecten famílies i comunitats.

Davant d’aquesta situació, és imprescindible apostar per models d’intervenció que integrin la formació, el suport emocional i la creació d’entorns segurs. Oferir itineraris personalitzats permet que els nois i noies recuperin la confiança en si mateixos, reprenguin els seus camins educatius i se sentin valorats i escoltats mentre construeixen el seu futur.

Impactes reals: dades que parlen

En línia amb el nostre compromís amb la joventut i la lluita contra l’abandonament escolar prematur, fa dècades que treballem per oferir oportunitats a nois i noies en situació de risc. Des de fa 5 anys, ho fem com a Escola de Noves Oportunitats de Sant Boi, impulsant programes d’atenció integral que atenen més de 70 joves cada curs i que han demostrat que un acompanyament personalitzat pot transformar trajectòries de vida. 

Oferim al jovent que no ha trobat resposta a les seves necessitats en el sistema educatiu suport per reprendre els seus estudis, accedir a formacions laborals adaptades o incorporar-se al món laboral. Gràcies a aquest treball, vuit de cada deu participants de l’Escola de Noves Oportunitats reprenen els seus estudis. A més, el 85% afirma haver recuperat la motivació per continuar aprenent, mentre que el 90% valora positivament l’acompanyament emocional i les eines adquirides per afrontar nous reptes.

El nostre model: posar els joves al centre

Quan parlem d’acompanyar els joves, ens referim a un model que els posa al centre del procés. La nostra feina es basa en construir itineraris personalitzats que s’adapten a les necessitats de cada jove, entenent que no existeixen solucions universals. Raquel López, coordinadora de l’Escola, ho explica així: “Cada jove és diferent i té les seves pròpies necessitats. El nostre objectiu és adaptar-nos a cadascun d’ells, oferint un acompanyament personalitzat que els ajudi a recuperar la confiança en si mateixos i en el seu futur”.

Acompanyem de manera integral, no només des de l’àmbit acadèmic, sinó també des del suport emocional i social. Treballem per generar entorns de confiança on els joves se sentin escoltats i valorats, sense etiquetes ni estigmes, recuperant la seva autoestima i retornant-los la capacitat de creure en el seu propi futur. Això no és només educar, és reconstruir un vincle trencat amb l’aprenentatge i oferir eines per afrontar reptes vitals amb autonomia.

A més, el nostre compromís no s’acaba quan els joves finalitzen la seva formació a l’Escola. Quan continuen estudiant cicles formatius o altres itineraris educatius, els seguim acompanyant durant dos anys per garantir que mantenen el ritme dels estudis i superen les dificultats per continuar. “El seguiment posterior és clau per evitar que es tornin a desconnectar i consolidar tot el que han aconseguit”, destaca Raquel López. Aquest suport constant és essencial perquè els itineraris formatius siguin sostenibles i es tradueixin en oportunitats reals.

Un dels aspectes essencials del nostre model és l’orientació acadèmica i personal. Molts joves arriben desmotivats, desorientats i amb poques expectatives de futur, sovint marcats per experiències negatives en els àmbits personal, social i acadèmic. El vincle que es crea amb els referents educatius és clau per trencar estigmes, millorar l’autoconfiança i despertar nous interessos. Els ajudem a descobrir possibilitats formatives i laborals que els permetin reorientar el seu present i construir un futur amb vivències positives i plenes d’oportunitats.

En Manel, un dels joves que hem acompanyat, explica: “Quan vaig arribar a Marianao, em sentia perdut i sense opcions, però aquí sempre van confiar en mi. Em van ajudar a preparar-me per a la prova d’accés a grau mitjà, a trobar una feina i fins i tot a aconseguir una beca per formar-me en mecànica. Ara estic estudiant una enginyeria a la universitat, una cosa que mai havia pensat que fos possible per a mi.”

Reptes per al futur: què necessita el sistema educatiu?

Tot i els avenços aconseguits, revertir el fracàs escolar no pot recaure exclusivament en iniciatives locals. Aquest és un problema estructural que requereix canvis profunds a nivell de política educativa i social. És imprescindible invertir en programes d’atenció personalitzada i prevenció, fomentar aliances entre escoles, entitats i administracions per construir itineraris més flexibles i adaptats, i posar els joves al centre del sistema educatiu, escoltant-los i considerant les seves vivències.

Les polítiques educatives han de garantir que cap jove es quedi enrere, amb estratègies inclusives que combinin la formació acadèmica amb l’atenció integral. Aquest enfocament no només permetrà reduir les taxes d’abandonament, sinó que també contribuirà a construir una societat més equitativa i cohesionada.

Un exemple d’aquesta acció coordinada és la Plataforma d’Escoles i Centres de Noves Oportunitats de Catalunya, que acompanya milers de joves amb models educatius innovadors i personalitzats i de la qual la Fundació Marianao n’és membre. Amb un 74% dels participants que completen el seu itinerari, aquestes iniciatives són clau per revertir l’abandonament educatiu. Tot i això, és imprescindible garantir-ne el reconeixement oficial i un finançament estable que n’asseguri la continuïtat com a motor de segones oportunitats.