El passat 26, 27 i 28 de setembre una delegació d’empreses i entitats municipals daneses varen visitar Catalunya amb l’objectiu de conèixer en profunditat el sistema sociosanitari català i trobar nous camins de col·laboració internacional. La delegació, integrada per dotze entitats privades i públiques, formen part del Welfare Tech, clúster danès especialitzat en l’aplicació de solucions tecnològiques en l’àmbit de la salut i l’assistència social. Aquesta trobada s’emmarca dins de la Missió Internacional entre el Clúster Salut Mental Catalunya (CSMC) i el Welfare Tech.
Segons les dades més recents de la OCDE, Dinamarca és un dels països que més recursos destina a salut i benestar, el doble que Espanya per càpita. Degut a l’envelliment de la població, el país escandinau va posar en marxa un pla d’acció l’any 2013 per potenciar l’assistència sociosanitària a persones amb discapacitats, pacients amb trastorns mentals i persones grans. Es tracta d’un model basat en el cooperativisme, les municipalitats i la innovació.
Elements clau que també es troben en el sistema sociosanitari català, que posa l’atenció a la comunitat com a prioritat. Segons el president del CSMC, Pere Bonet: “s’està treballant cap a un model assistencial més humanitari i personal, que englobi a les administracions públiques, empreses, famílies i professionals de la salut”. L’objectiu d’aquesta perspectiva és fomentar la inclusió social, l’accessibilitat, la igualtat, el municipalisme i la lluita que existeix contra l’estigma.
Es des d’aquesta perspectiva que la Fundació Marianao participa del Clúster de Salut Mental, com a entitat social compromesa amb el benestar i la inclusió social de la seva comunitat.