La Fundació Marianao és una de les sis entitats que col·laboren a “Impulso Joven”, un programa pilot del Programa Caixa Proinfància de Fundació La Caixa que està destinat a l’acompanyament emocional i a l’orientació educativa de joves entre 14 i 20 anys.
Aquest projecte pilot, que s’està consolidant des de zero, compta amb cinc entitats d’arreu d’Espanya per dissenyar les línies d’actuació. Es desenvolupa a Barcelona (Fundació de l’Esperança i PES Cruïlla Salesians Sant Jordi), Madrid (Pinardi), Màlaga (Associació Arrabal), Saragossa (Fundació Federico Ozanam) i Sant Boi de Llobregat (Fundació Marianao). Ara, també, s’incorpora l’EspaiCaixa Francesc d’Assís (Manresa).
La Fundació Marianao, com a una d’aquestes entitats, està treballant el teaser del projecte, els itineraris i les actuacions, a més dels indicadors per avaluar el seu impacte. Durant el curs escolar, s’han organitzat una sèrie de serveis perquè els joves tinguin més oportunitats de millorar el seu procés educatiu: “treballem perquè puguin millorar les seves opcions formatives i d’ocupabilitat, optant a feines de qualitat, que els ajudin a trencar el cercle de pobresa al que estan immersos amb les seves famílies”, remarca la cap d’Infància i Famílies de la Fundació Marianao, Miriam Rodríguez.
En el pilot s’ha començat a treballar tant amb els joves encara vinculats als instituts com amb els que es troben desconnectats per resultats negatius o absentisme. La idea és, també, treballar amb el programa d’Incorpora de la Fundació La Caixa, per establir ponts de treball compartit i seguir l’itinerari d’inserció laboral dels joves.
El projecte busca tenir una orientadora que faci un acompanyament a les tardes als joves vinculats a la xarxa de Proinfància, a nivell d’orientació acadèmica i acompanyament emocional.
En el cas de la Fundació, l’encarregada de fer aquest acompanyament per tots els centres oberts del municipi de Sant Boi és la Marina Marín, que coordina tant activitats micro (a nivell individual) com activitats macro (a nivell grupal) amb l’objectiu de lluitar contra l’abandonament escolar prematur.
El coordinador de l’Escola de Noves Oportunitats de la Fundació, Adrià Garcia, remarca que “aquesta figura en cap cas ve a suplir, si no a donar un cop de mà a tota la feina que ja s’està fent per part de les entitats”. El propòsit és, per tant, connectar els joves vinculats a les diferents entitats referents amb aquest nou projecte per treballar conjuntament aquestes actuacions. És una feina en xarxa amb instituts, serveis socials i altres agents per buscar aliances i treballar amb els recursos de cada territori.
A la vegada, s’han anat organitzant trobades a les diferents entitats per treballar de forma grupal com avança la guia que s’està desenvolupant. Aquesta setmana s’ha organitzat una trobada a Màlaga, on s’ha aprofitat per posar en comú els avenços de cada entitat.
El pilot s’ampliarà un curs més per poder avaluar amb més claredat quin és l’impacte en els joves i poder incorporar el projecte de forma més estable.