La soledat no desitjada s’ha convertit en una de les grans problemàtiques socials a Europa, afectant més de 30 milions de persones, segons les últimes dades publicades. Tot i que tradicionalment s’associa aquest sentiment amb la gent gran, cada vegada són més els joves que es troben en situacions d’aïllament emocional. Aquest fenomen, que amenaça el benestar físic i mental, ha portat institucions com Sant Joan de Déu a actuar amb iniciatives com la campanya Trenca la Soledat, destinada a visibilitzar i abordar aquest greu problema.

Aquesta campanya, que compta amb la col·laboració de la Fundació Marianao i altres organitzacions com la Fundació Ajuda i Esperança o la Creu Roja, busca sensibilitzar la societat i oferir suport a col·lectius vulnerables com les persones grans, els infants i els joves. La soledat no desitjada afecta de manera transversal, i es manifesta tant en aquells que viuen sols com en persones que, tot i estar envoltades d’altres, experimenten un profund sentiment d’aïllament.

Segons dades de Sant Joan de Déu, un 26,5% de les persones grans i un percentatge creixent de joves afirmen sentir-se soles. Aquest sentiment es veu accentuat en aquells que viuen en situació de vulnerabilitat, com les persones sense llar, els joves que han migrat sols o les persones amb discapacitats físiques o mentals.

La Fundació Marianao, compromesa amb el benestar social i la lluita contra l’aïllament, s’ha sumat a aquesta iniciativa per ampliar la seva difusió i també per donar a conèixer algunes de les activitats comunitàries que organitza i que contribueixen a fer que les persones creïn
vincles que combatin la soledat no desitjada.

“Prenem un cafè?: un petit gest per trencar la soledat

Un dels esdeveniments destacats de la campanya Trenca la Soledat de Sant Joan de Déu va tenir lloc ahir a Barcelona, amb una acció simbòlica organitzada a la plaça Universitat en col·laboració amb el diari ARA. Es van col·locar cadires buides per simbolitzar les persones que viuen en soledat no desitjada, acompanyades del lema “La soledat no desitjada es pot trencar”.

L’acte, que va comptar amb la participació de la Fundació Marianao, va generar un gran impacte visual i va servir per sensibilitzar la població sobre aquesta realitat invisibilitzada. L’esdeveniment, anomenat “Prenem un cafè?”, convidava els vianants a asseure’s i compartir una conversa amb desconeguts mentre prenien un cafè, en un gest senzill però potent per demostrar la importància de les connexions humanes. Tot i no conèixer-se prèviament, moltes persones van aprofitar l’oportunitat per establir vincles i trencar l’aïllament social.

L’objectiu de l’activitat era fer reflexionar sobre com, amb petits gestos quotidians, cadascú pot contribuir a combatre la soledat no desitjada, especialment entre aquelles persones més aïllades.

A més de l’activitat a Barcelona, el dimecres 16 d’octubre al carrer Pau Casals de Sant Boi (barri Ciutat Cooperativa) es van posar unes taules perquè qualsevol persona que passi per allà s’assegui amb una persona del parc sanitari SJD per compartir conversa i reflexionar sobre la soledat tot prenent un cafè.

Amb iniciatives com aquesta es busca no només visibilitzar el problema, sinó també recaptar fons per continuar oferint suport a aquelles persones que es troben en situacions d’aïllament social. Si vols més informació o col·laborar amb un donatiu, visita trencalasoledat.org