Les històries de vida són converses o relats de diverses qüestions de la vida d’una persona protagonista. El procediment bàsic consisteix en evocar i estructurar els records de la vida d’una persona des d’un punt de vista subjectiu, és a dir, a través de la seva pròpia mirada. A la història de vida queden reflectides no només dades objectives com dates o llocs, sinó sobretot informació relativa a la perspectiva subjectiva, com valors, idees, plantejaments vitals, relacions socials, etc.
En el marc de l’assignatura Infermeria Gerontològica, més de 90 alumnes del grau en Infermeria del Campus Docent Sant Joan de Déu han entrevistat a persones d’entre 65 i 75 anys que participen en projectes socials de la Fundació Marianao per elaborar històries de vida des de la perspectiva de la salut.
Al voltant d’una trentena de persones han volgut compartir la seva història vital en relació a la salut, centrant-se en el període en el qual han patit l’afectació d’una malaltia crònica o bé una deficiència de salut que ha afectat la seva vida quotidiana. Qüestions com quin va ser el primer pensament que van tenir quan els van diagnosticar la malaltia, si s’han sentit alguna vegada sobrepassats per ella o el paper que juguen els infermers i infermeres han estat algunes de les preguntes que s’han posat sobre la taula.
L’experiència ha estat molt ben valorada, tant per les persones grans que han compartit el seu testimoni i han pogut expressar com se senten en relació a les malalties que pateixen, com per l’alumnat jove que està estudiant aquesta assignatura, per això la intenció és tornar a repetir la col·laboració el curs vinent.