Acompanyem i empoderem a petits, joves i adults perquè siguin protagonistes de la millora de les seves vides i del seu entorn.

Volem que Sant Boi sigui una comunitat organitzada, cohesionada i inclusiva, capaç de fer front a les dificultats i superar les situacions de desigualtat, per això treballem per la construcció d’una ciutadania crítica i compromesa.

Som atenció integral i personalitzada

Posem la persona en el centre de la nostra acció i ens adaptem a les seves necessitats per oferir l’acompanyament que necessita en cada moment.

Som acollida, confiança i empoderament

Escoltem a tothom des de l’horitzontalitat i el respecte, establim vincles de confiança i creiem en les persones i en les seves capacitats.

Som comunitat i sentiment de pertinença

Esdevenim un espai de convivència, inclusió, aprenentatge i oportunitats on totes les persones són respectades tal i com són i tenen l’oportunitat de créixer i desenvolupar-se a nivell personal i col·lectiu.

Som treball en xarxa

Treballem amb tots els serveis, entitats i recursos del nostre entorn per oferir a les persones el millor acompanyament integral possible.

Som anàlisi crítica i lluita pel canvi

Donem resposta a les necessitats socials del nostre entorn alhora que també fem una anàlisi crítica de les situacions que les provoquen i lluitem des de la incidència social per canviar les estructures injustes i opressores.

Som innovació social

Ens agrada millorar contínuament i conèixer experiències d’arreu per enriquir-nos,  oferir millors respostes socials i involucrar més la ciutadania en la construcció d’una societat més cohesionada i amb més igualtat d’oportunitats.

Història

El moviment juvenil i veïnal al barri Marianao

La Fundació Marianao té els orígens en un grup de persones, en la seva majoria joves del barri Marianao, que des del voluntariat social buscaven alternatives als greus problemes que patien en aquells anys els infants i joves davant la manca d’equipaments i recursos socials a la ciutat.

Amb el suport de l’Associació de Veïns Marianao-El Poblet, el Grup de Joves de Marianao es mobilitzava per millorar les condicions de vida per a infants i joves. En aquest context, l’any 1980 el grup va ocupar una casa abandonada al carrer Miquel número 63 de Sant Boi per crear el primer Casal de Joves de la ciutat, que funcionà un any fins que van ser desallotjats. Aquest fet no va aturar el grup, que va continuar realitzant activitats als carrers i al local de l’associació de veïns.

Ocupació de l’edifici i naixement del Casal Infantil i Juvenil de Marianao

El juny de 1985 el grup de joves amb el suport de veïns i veïnes, ocupa l’edifici d’habitatges del carrer Girona número 30. Un edifici que es va construir a principis de la dècada dels 80 i que es trobava en irregularitat urbanística, fet pel qual no s’havia pogut vendre cap habitatge i havia quedat abandonat.

A mesura que es rehabilita l’edifici amb la col·laboració de centenars de persones, també comencen les primeres activitats: primer els tallers, la biblioteca i l’esplai; després l’Aula Taller, el Centre Obert, el Casal de Joves, la formació ocupacional, la ràdio comunitària i la revista Bretxa. També en aquells anys va néixer el Projecte David d’atenció a joves empresonats i el Servei Jurídic. Aleshores el grup ja s’havia constituït l’any 1987 com a associació Casal Infantil i Juvenil de Marianao.

Salvem el Casal: lluita per l’edifici davant l’amenaça d’enderrocament i constitució de la Fundació

L’any 1995 hi va haver un important moviment ciutadà contra el projecte municipal d’enderrocament de l’edifici del Casal. La gran mobilització popular va evitar que el Casal fos enderrocat i va testimoniar que aquest constituïa un patrimoni significatiu per a la ciutat de Sant Boi.

Després de la lluita, l’edifici del Casal, de més de 1700 m2, es va convertir en equipament de titularitat municipal amb d’un conveni de cessió per 50 anys per a la recentment constituïda Fundació Marianao, que substituïa l’associació amb una nova forma jurídica.

Ampliem el nostre abast: incorporem projectes d’inclusió social amb adults

En aquests anys, la Fundació Marianao amplia l’abast de la seva atenció i comença a impulsar projectes d’inclusió social amb persones adultes. Es comença a treballar en l’àmbit de la salut mental, la inserció laboral, l’assessorament jurídic o l’alfabetització.

A més, el creixement de l’entitat també exigeix que els projectes es professionalitzin: arriben els plans de treball educatiu individualitzat, s’estableixin espais de coordinació i treball en xarxa.

Participació juvenil i oci nocturn alternatiu amb Vente Pa’Ká

Creem una nova àrea de treball dedicada a fomentar la participació juvenil: formem, empoderem i creem espais on els joves són protagonistes.

El 2007 es realitza el primer Curs de dinamització juvenil, que culmina amb una experiència inèdita: el grup de joves que participa al curs obre en horari nocturn les instal·lacions de la Fundació i l’institut del barri per omplir-lo d’activitats autogestionades i dirigides per als joves de Sant Boi.

Així va néixer el programa d’oci nocturn alternatiu Vente Pa’Ká, un projecte pioner a Catalunya que es manté fins avui dia a la ciutat.

Marianao, referent en el treball comunitari

Els reptes socials amb els quals ens anem trobant cada vegada són més complexos i demanen de respostes multidimensionals que requereixen la implicació de les entitats socials, l’administració, les empreses i la ciutadania.

En aquest context, la Fundació Marianao decideix impulsar Marianao TéCoR – Territori Comunitàriament Responsable, una aliança multilateral per donar resposta a les necessitats socials del barri en els àmbits de l’educació, la salut i la convivència.

L’Escola de Noves Oportunitats

La lluita contra l’abandonament prematur i el fracàs escolar ha estat un compromís des dels orígens de la Fundació Marianao. En aquesta línia, l’any 2020 creem l’Escola de Noves Oportunitats, una escola que ofereix cursos de formació per a joves d’entre 14 i 21 anys que han patit experiències vitals de fracàs escolar.

L’Escola de Noves Oportunitats, que atén més de 70 joves, posa en el centre a l’alumne i s’adapta a les seves necessitats individuals perquè recuperi la motivació i la confiança per continuar els estudis i poder accedir en un futur a un millor lloc de treball.

La nostra trajectòria és llarga i hem rebut molts premis, com la Creu de Sant Jordi 2012 i el premi Ciutat de Sant Boi 2016

Dona ara