A Marianao creiem en el poder transformador de la participació, l’art i el lideratge juvenil. Per això, des del projecte Esfera Jove de la Fundació Marianao, hem impulsat una nova iniciativa amb la cooperativa Circula CulturaRe-artivem la plaça, un procés formatiu i comunitari que posa els i les joves al centre de la dinamització d’un espai públic emblemàtic del barri.

Durant dues jornades intenses, quinze joves d’entre 15 i 20 anys van sortir dels espais habituals per traslladar-se a la plaça de la Generalitat de Catalunya, un lloc amb una gran vitalitat i alhora amb reptes importants de convivència: és un espai on conflueixen famílies amb infants, joves, persones grans i també situacions de vulnerabilitat social, com el consum d’alcohol i altres substàncies. Aquestes dinàmiques generen tensions i evidencien la necessitat d’imaginar nous usos i propostes per reforçar la convivència i el benestar comunitari. Justament, en aquesta plaça s’inicien properament unes obres de pacificació del trànsit, un context que fa encara més rellevant el procés que estem impulsant.

“Vam escollir aquest espai perquè ens sembla significatiu, un punt de tensió però també de possibilitats. Volíem que els i les joves poguessin entendre’l, llegir-lo i imaginar-hi alternatives des de la seva mirada”, explica Xavi Moreno, responsable de participació juvenil de la Fundació Marianao.

Art per entendre, art per transformar

Amb el suport i l’acompanyament de l’equip de Circula Cultura, les joves van començar el procés amb una immersió activa a la plaça: observar, conversar amb veïns i veïnes, identificar dinàmiques, llegir l’arquitectura i els usos, jugar amb els sentits i fer de l’espai un laboratori a cel obert. A través d’estacions creatives, van explorar disciplines artístiques diverses com la performance, el collage o la fotografia, que els van permetre connectar amb l’entorn des d’un lloc lúdic i crític alhora.

La segona jornada es va centrar en la reflexió i la formulació de propostes: com voldrien que fos aquesta plaça? Quines accions artístiques podrien ajudar a activar-la de manera inclusiva i participativa? Quins missatges volen compartir amb el veïnat i l’Ajuntament?

Aquest treball col·lectiu culminarà amb una acció artística a la plaça d’aquí a unes setmanes, una intervenció pensada i dissenyada per aquest grup de joves que vol fer visible la seva veu, les seves idees i el seu compromís amb el barri.

“Aquest tipus d’experiències connecten perfectament amb el que entenem per lideratge juvenil: no és només donar veu, sinó generar espais reals de participació i incidència. És confiar en la capacitat dels i les joves de llegir la realitat i proposar alternatives, de forma crítica, creativa i comunitària”, afegeix en Xavi.

Espais comunitaris, participació real

“Re-artivem la plaça” no és un taller puntual. És una aposta clara per generar espais d’aprenentatge significatiu, de trobada entre generacions i de corresponsabilitat amb l’entorn. És també una mostra de com des de l’acció comunitària es poden crear condicions per a la inclusió, la convivència i la transformació social.

A més, tot el que sorgeixi del procés serà compartit amb responsables municipals, tècnics de joventut i regidors, per tal de fer arribar la veu dels i les joves a les taules on es prenen decisions. Perquè si volem ciutats més justes i cohesionades, necessitem escoltar i tenir en compte totes les mirades.

Des de la Fundació Marianao ho tenim clar: la cultura participativa i el lideratge juvenil són fonamentals per repensar els espais públics com a llocs de convivència, expressió i vida compartida.

L’Ajuntament de Sant Boi preveu reurbanitzar el tram del carrer de la Llibertat entre Rosselló i Antoni Gaudí, amb l’objectiu de fer-lo peatonal. Es millorarà l’accessibilitat i la qualitat ambiental de l’espai per facilitar l’ús ciutadà, tot potenciant la relació amb la plaça Generalitat. Les obres s’inicien el proper 24 d’abril.