El passat 14 de desembre va tenir lloc a la Fundació Marianao la trobada de mentors i mentores de treballs de recerca de batxillerat, una iniciativa que s’emmarca en el projecte XEC3 (Xarxa d’Experiència Coneixement, Cooperació i Capital Cultural) del grup GRODE de la Universitat Autònoma de Barcelona.
Una quinzena de persones, entre elles representants del grup GRODE (impulsor de la iniciativa), la Fundació Marianao (entitat gestora al territori), Serveis Territorials d’Ensenyament (administració pública) i mentors i mentores es van trobar amb l’objectiu de compartir les experiències de mentoria del curs 2015-2016 i avançar en la millora i consolidació del projecte.
En aquesta primera edició pilot s’han acompanyat quatre treballs de recerca d’alumnes de l’Institut Marianao amb els títols Mala infància, mala conducta, Alzheimer, Crear una empresa, i Bulling.
LA MENTORIA DE TREBALLS DE RECERCA DE BATXILLERAT
Les generacions sènior creixen i, cada vegada més, la gent arriba a l’edat de jubilació laboral amb més bon estat de salut i amb una gran potencialitat de coneixements i experiències viscudes. En canvi, la visió de l‘anomenada tercera edat, encara és, només, la d’un grup potencial per al consum de propostes lúdico-culturals i/o la de persones usuàries de recursos socials d’acompanyament i/o assistencials. Poques vegades es té la visió d’aquest grup d’edat com a ciutadans i ciutadanes que poden continuar activant el seu talent, en bé de la col·lectivitat.
Per tal d’oferir oportunitats intergeneracionals que desmuntin tòpics que enganyen i confonen, des de la Fundació Marianao i en col·laboració amb el grup d’investigació GRODE de la UAB, s’està impulsant un nou projecte amb la xarxa educativa de la ciutat. El projecte pretén contribuir a la transformació de la mirada dels diferents actors socials en les relacions intergeneracionals, a través de tots i cadascun dels agents i les agències que intervenen en el seu desenvolupament. El fil conductor és la construcció conjunta de coneixement.
Es tracta de que gent gran, identificada per la seva expertesa, col·labori i acompanyi en treballs de recerca de batxillerat, aportant el seu saber i guiant a l’alumnat, propiciant la construcció de coneixement compartit, enfortint així les xarxes relacionals i estimulant les relacions entre la comunitat educativa.
A través d’aquest projecte s’ofereix l’oportunitat de donar suport als alumnes de Batxillerats dels IES en del barri en els treballs de recerca. L’orientació i la supervisió del treball, continuen estant a càrrec de la tutoria del centre educatiu, però el treball s’enriqueix a nivell de contingut, amb la interacció entre l’alumnat i el mentor.
Les persones interessades en participar en aquesta experiència es poden adreçar a la Fundació Marianao a través del correu educacio@marianao.net.